ANALIZA I MATRYCA ISTOTNOśCI

Proces definiowania zawartości Raportu obejmował trzy etapy: identyfikację, priorytetyzację oraz walidację działań.

Etap
Podejmowane działania
Identyfikacja
Wskazanie istotnych kwestii biznesowych i obszarów zrównoważonego rozwoju Grupy zdefiniowanych podczas konsultacji prowadzonych z udziałem Zarządu i kadry kierowniczej oraz z pracownikami merytorycznymi.
W trakcie prac przeanalizowane zostały dokumenty, procedury, regulaminy, materiały wewnętrzne Spółek wchodzących w skład Grupy oraz zewnętrzne publikacje.
Proces identyfikacyjny uwzględniał trendy i wytyczne międzynarodowych standardów w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu oraz raportowania niefinansowego.
Priorytetyzacja
Kaskadowanie zidentyfikowanych kluczowych obszarów oraz nadanie wag aspektom wyłonionym poprzez prowadzony dialog z interesariuszami oraz zespołem projektowym.
Walidacja
Przeprowadzenie konsultacji walidacyjnej z Zarządem, kadrą zarządzającą oraz kluczowymi pracownikami pozwalającej na zdefiniowanie ostatecznej listy zagadnień do raportowania.

Istotne aspekty raportowania

Opracowanie treści Sprawozdania niefinansowego zostało poprzedzone przeprowadzeniem badania oczekiwań Interesariuszy w formie ankiety on-line, w okresie od listopada do grudnia 2019 r. Ankieta została skierowana do pracowników, kontrahentów, klientów, partnerów społecznych, przedstawicieli kadry menedżerskiej oraz inwestorów instytucjonalnych Grupy Kapitałowej PGNiG. W trakcie badania ankietowani odpowiadali na pytania odnoszące się do aspektów środowiskowych, społecznych, pracowniczych, praw człowieka oraz przeciwdziałania korupcji i łapownictwu. Tym samym w procesie zidentyfikowane zostały kluczowe obszary zaprezentowane na łamach Sprawozdania. Matrycę istotności zagadnień i ich treść zaprezentowano poniżej.

Istotne aspekty raportowania
Istotność aspektu
Oddziaływanie aspektu
średnia